[...] of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2010.00786.x H. Ciborowska, A. Rudnicka. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo PZWL, WYDANIE III. Simopoulos AP1. “The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] długości cyklu na saa!) po 1000-1500 iu 3 x w tygodniu (nie stosuj przestarzałych metod dawkowania np. 2 x w tygodniu po 5000 iu, gdyż nie jest to potrzebne, bezpieczne, ani zdrowe), jeżeli cię stać, możesz sięgnąć po HMG zamiast hCG, clomid – 2-3 tygodnie po 50 mg dziennie lub tamoxifen 2-3 tygodnie po 20 mg dziennie, ocena sytuacji [...]
[...] anchois (sardela) i makrela. Niestety, niektóre gatunki ryb, np. tuńczyk, są ponadto znakomitym źródłem rtęci i metylortęci, więc ciężko je komukolwiek polecać, jako element zdrowej diety. Wykazano także, iż kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone) mogą mieć wpływ na hipertrofię, szczególnie u osób po 60. roku życia. Prawdopodobnie u ludzi [...]
[...] Metabolic Effects in Glucose-Tolerant and -Intolerant Individuals” https://academic.oup.com/jn/article/145/10/2265/4590115 H. Ciborowska, A. Rudnicka. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo PZWL, WYDANIE III. Welma Stonehouse, Thomas Wycherley, Natalie Luscombe-Marsh,1 Pennie Taylor,1 Grant Brinkworth,1 and Malcolm Riley [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
[...] W MASŁACH I TŁUSZCZACH MIESZANYCH” http://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%204/Bromatologia%204_2016%20s%20756-763.pdf H. Ciborowska A. Rudnica „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wardhana, Eko E. Surachmanto, E.A. Datau “The Role of Omega-3 Fatty Acids Contained in Olive Oil on Chronic Inflammation” [...]
[...] mówił, iż kulturystyczna dieta jest zdrowa. Wszystko wskazuje na to, iż przekarmianie ciała węglowodanami nie sprzyja zdrowiu. Podobnie nikt nie wykazał, by długofalowo były zdrowe diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe. Osoby cierpiące na zaburzenia glikemii zapewne najwięcej skorzystają na ogólnej redukcji podaży energii z węglowodanów na [...]
[...] nie są dopuszczone do stosowania u ludzi). Wcale nie musisz przechodzić na restrykcyjną dietę, często wystarczy eliminacja z menu pewnych grup produktów i zamienienie ich na zdrowe odpowiedniki oraz lekkie „przycięcie” pułapu energetycznego. Według badań, nie ma aż takiego znaczenia, czy zastosujesz tę czy inną dietę. Istnieje wiele grup [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] co najmniej szalenie trudne. Podobnie, na ogromne problemy natkniemy się przy próbie obejścia zastoju w treningu ukierunkowanym na budowę masy mięśniowej. Czy świeże soki są zdrowe? Kolejny raz, Jerzy Zięba nie przestaje mnie zdumiewać. Twierdzi, iż sok pasteryzowany jest szkodliwy, gdyż utracił swoje „naturalne właściwości”? Jerzy [...]
[...] kwasowo-zasadowa Równowaga wywiera niebagatelny wpływ na zdrowie, m.in. funkcjonowanie nerek, kości, mięśni i układu krążenia. Dlatego stosując produkty uznawane za zdrowe, np. migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, jajka, makrelę czy ryż brązowy, należy zbilansować ich podaż warzywami i owocami. Największy wpływ na zakwaszenie [...]
[...] schorzeniami). Skąd się biorą błędy w badaniach? Mamy zbadać oddziaływanie leku. Wiemy, iż wywołuje np. zmiany wskaźników wątrobowych. Z badania wykluczamy osoby mające zdrowe wątroby, przyjmujemy tylko pacjentów z marskością, gruczolakami, zwłóknieniem itd. Czy wyniki tego badania będą prawdziwe dla ogółu, zdrowej populacji? Chcemy zbadać [...]
[...] to zresztą w badaniach naukowych). Ponadto, jak wszystkie rodzaje diety, tak i śródziemnomorska muszą być oparta o jak najmniej przetworzone produkty. Powinny występować tam zdrowe źródła tłuszczów, węglowodanów i protein. Przykładowo: parówki, smażone w panierce mięso, kiełbasa, alkohol i słodzone napoje, są dla wielu ludzi kamieniem węgielnym [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] i był chorobliwie otyły. Mężczyzna ułożył sobie dietę, mającą ok. 2000 kcal, dodatkowo codziennie spacerował 45 minut, więc w efekcie schudł. Czy to znaczy, iż fast foody są zdrowe? Nie! Czy to znaczy, że można od czasu do czasu zjeść w McDonald’s i nie nabrać kształtów hipopotama? Tak. Czy to znaczy, że mając chorobliwe zatłuszczenie, można się [...]
[...] mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie „docięcie” (bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej). Wygrywają dobrze wytrenowane, sprawne, zdrowe i atrakcyjne panie. Jednak pojawia się tu wiele wątpliwości. Referencje: Hulmi JJ1, Isola V2, Suonpää M3, Järvinen NJ2, Kokkonen M4, Wennerström A5, Nyman K6, Perola [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] i był chorobliwie otyły. Mężczyzna ułożył sobie dietę mającą ok. 2000 kcal, dodatkowo codziennie spacerował 45 minut, więc w efekcie schudł. Czy to znaczy, iż fast foody są zdrowe? Nie! Czy to znaczy, że można od czasu do czasu zjeść w McDonald’s i nie nabrać kształtów hipopotama? Tak. Czy to znaczy, iż racjonalnym rozwiązaniem jest jedzenie [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]